Image
Activiteiten bij Franx

Bij Franx zijn regelmatig de exposerende kunstenaars aanwezig. In een persoonlijk gesprek delen zij graag de achtergrondverhalen over hun kunst, de technieken die ze gebruiken en hun inspiratiebronnen. Dit plaatst het kunstwerk in een breder perspectief, waardoor het diepgang krijgt. In een informele setting ontdek je tijdens elke ontmoeting telkens een ander kunstaspect.

Kom langs, ga in gesprek met de kunstenaar(s) en bekijk de expositie vervolgens door andere ogen.
De inloop is vrij en aanmelden is niet nodig. Deze pagina wordt regelmatig aangepast.

Aanwezig bij Franx:

31 maart | 14:00 – 17:00 uur
Pala Salih over kleurrijke natuur en ruimte
Wim Borst over porselein en de kracht van het minimale

14 april | 14:00 – 17:00 uur
Pala Salih over kleurrijke natuur en ruimte
Wim Borst over de abstract geometrische beeldtaal van porselein

14 april | 14:00 – 16:00 uur
Mariëtte van der Ven over portret boetseren en boetseren met porselein

21 april | 14:00 – 17:00 uur
Pala Salih over kleurrijke natuur en ruimte

28 april | 13:00 – 16:00 uur
Yuk Kan Yeung over papierdun-porselein beschilderen en QR-code op porseleinsteen

11 mei | 13:30 – 16:30 uur
Beatrijs van Rheeden over techniek van porselein: hand opbouwen, snijden en combineren met textiel

12 mei | 14:00 – 17:00 uur
Wilma Bosland over porselein, terra sigillata (Romeins aardewerk) en sporen van het maakproces

Laat je meenemen in Franx’ fascinerende wereld van porselein met Peter Waltman, kunstenaar en ervaren keramiekdocent. Tijdens deze interactieve rondleiding neemt Peter je mee op een boeiende ontdekkingstocht langs de uiteenlopende creaties van de expositie. Je leert hoe techniek en vormgeving in porselein samenkomen en wat de diepere betekenissen achter elk kunstwerk zijn. Wat drijft de kunstenaar? En hoe wordt ruimtelijke werking in porselein tot leven gebracht?

Laat je verrassen door nieuwe perspectieven en word uitgedaagd om anders te kijken. Onder het motto: “anders kijken, meer zien”, ontdek je samen met Peter samen steeds meer laagjes in deze bijzondere expositie.

Data:
zondag 31 maart 11:00 uur
zondag 7 april 11:00 en 12:15 uur
zondag 14 april om 11:00 en 12:15 uur

Duur 45 minuten. Maximaal 8 deelnemers per rondleiding.
Prijs: €7,50 per persoon
Aanmelden via aanmelden@kunstgaragefranx.nl onder vermelding van datum én tijd

Vanaf het eind van de vorige eeuw reist exposant Adriaan Rees steeds vaker naar China om zich uiteindelijk te vestigen in Jingdezhen, de belangrijkste porseleinstad ter wereld. Op deze plek, waar duizend jaar geleden het porselein ontdekt werd en nog altijd duizenden mensen werkzaam zijn in de porseleinproductie, begint hij een eigen atelier. Het is de start van zijn serie werken waarin hij grote potvormen met dierlijke en menselijke lichaamsdelen creëert, die doen denken aan urnen. Daarnaast geeft Adriaan les en organiseert hij uitwisselingsprojecten, zoals de kunstuitwisselingsprojecten Delft-Jingdezhen en Zoetermeer-Xiamen.

Hoewel hij een echt stadsmens is, zit de hang naar de natuur en het buitenleven in zijn bloed. Rees noemt zichzelf een romanticus die geïnteresseerd is in mensen, culturen en landschappen. “In China zal ik altijd de natuur opzoeken, maar als ik daar ben verlang ik weer naar Amsterdam en andersom. In mijn werk ben ik constant op zoek naar die culturen, waarbij ik de oosterse wijsheid en filosofie inzet om westerse ideeën beeldend vorm te geven.”

Adriaan neemt je in zijn lezing mee naar Jingdezhen om meer te vertellen over de geschiedenis en de hechte band tussen China en Nederland op het gebied van porselein en Delfts Blauw. Ook vertelt hij waarom juist Zoetermeer voor hem persoonlijk en voor zijn werk zo belangrijk is geweest. 

Reis met Adriaan mee tijdens de lezing op 21 april van 14.30 tot 16.30.
Kaarten kosten € 15 (inclusief koffie of thee in de pauze) en zijn te reserveren via aanmelden@kunstgaragefranx.nl

Speciaal voor 65+’ers in Zoetermeer organiseert kunstgarage Franx het project Op de koffie bij Franx. Maandelijks zijn (jong)senioren welkom voor een gratis rondleiding door de expositie. Hierna wordt er gezellig nagepraat bij kunstcafé Kiki at Franx onder genot van een kop koffie met wat lekkers.

Kom je ook bij Franx op de koffie? Op 24 april is er een speciale XL-rondleiding inclusief een schrijfworkshop door Jannie van Maldegem. De workshop is van 11:00 tot 12:30 uur in de kunstgarage. We beginnen met de rondleiding en koffie, de schijfworkshop volgt aansluitend (het is niet verplicht hieraan mee te doen). Deelname is gratis en er is er plek voor tien deelnemers.
Aanmelden is verplicht en kan via aanmelden@kunstgaragefranx.nl

Op de koffie bij Franx is een sociaal-kunstzinnig initiatief van kunstgarage Franx en Wijck Zoetermeer.

Zondag 28 april van 11:00 – 13:00 uur

Kijken naar kunst en schrijven over wat je ziet. Tijdens een schrijfcafé in kunstgarage Franx word je uitgedaagd om via verschillende werkvormen woorden te geven aan wat jij ziet en beleeft als je rondkijkt op de expositie. Soms kijk je samen naar hetzelfde werk. Daarna zoek je naar een werk dat jij mee naar huis zou willen nemen. Je voelt wat kunst bij jou oproept en daar schrijf je over. Niet in het wilde weg maar altijd aan de hand van concrete opdrachten. Wat je geschreven hebt lees je aan elkaar voor als je dat wilt.

Het is geweldig om te ervaren hoe verschillend mensen kijken en hoe divers de reacties op een zelfde werk kunnen zijn.

Meedoen kost € 10,- en kan ter plekke worden afgerekend.
Geef je op bij jannievanmaldegem@ziggo.nl of bel Jannie 06-37557355. schrijfavonturen.nl
En vermeld de datum erbij.

Workshop op zondag 9 juni van 13:30 – 16:30 uur

Beeldend kunstenaar Miranda van Dijk van Puur Anders neemt je mee in de betoverende wereld van planten. Met passie deelt ze haar verhalen over plantenrijkdom en -symboliek en leert jou bijzondere manieren om in verbinding te komen met jezelf en de natuur om je heen. 

Tijdens de workshop Plantportret ga je aan de slag met een gedroogde plant die je verwerkt in een zelf-gevouwen boekje dat je naar eigen smaak vorm kan geven. Je krijgt meerdere poëtische schrijf- en verwonderoefeningen zodat je jouw boekje niet alleen kunt voorzien van gegevens als naam en andere plantaardigheden maar ook van jouw eigen persoonlijke inzichten, symboliek en poëzie. Op die manier geef je het boekje een unieke persoonlijke touch.

Aan het einde van de workshop heb je een liefdevol vormgegeven Plantportret gecreëerd.  Een eerbetoon aan je plant en een weerspiegeling van jouw plantliefde verzameld in een uniek boek.

Meedoen kost € 50,- per persoon (ervaring is niet vereist)
Aanmelden via aanmelden@kunstgaragefranx.nl

Elke tweede en laatste zaterdag van de maand 20:00 – 23:00 uur
Elke maand zorgen we voor een leuk, hilarisch avondje uit. Doe mee met je team of kom alleen. Meld je aan via kiki@kikiatfranx.nl

Elke laatste donderdag van de maand 16:00 – 18:00 uur

Maandelijks organiseren Franx en Cultuur079 dé netwerkbijeenkomst voor cultuurdoeners en -denkers, praters en luisteraars. Voor de nieuwsgierigen, liefhebbers én twijfelaars. Iedereen die wat heeft met kunst en cultuur is welkom.
Voor meer informatie, klik HIER

Zelf een activiteit boeken?

Voor speciale gelegenheden die er om vragen gezamenlijk gevierd te worden, of zomaar, omdat er altijd wel wat te vieren valt, biedt Franx samen met kunstcafé Kiki at Franx de volgende creatieve workshops aan, allen verzorgd door kunstenaars.
Alle workshops zijn uitermate geschikt om te combineren met een high tea/ lunch of aangeklede borrel (prijzen op aanvraag). Het volgen van workshops buiten reguliere openingstijden is in overleg mogelijk, tegen een meerprijs. Aanvragen van onderstaande workshops gaat in overleg en kan via: aanmelden@kunstgaragefranx.nl of kiki@kikiatfranx.nl

Duur van de workshop: 2,5 uur
Prijs: €35,- per persoon
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 10
Omschrijving: In deze workshop leer je van papierspecialist Myra zelf een Japans boekje te maken: de Yotsume. Van het vouwen van de pagina’s tot het inbinden; je leert het allemaal.

Duur van de workshop: 2 uur
Prijs: €25,- per persoon
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 12
Omschrijving: Tover een vilten draagtas (totebag) met wol om tot draagbaar kunstwerk. We maken een tekening op een vilten tas met stukjes gekleurde wol. De techniek is eenvoudig; je prikt stukjes wol in de tas. Het resultaat is verrassend.

Duur van de workshop: 1 uur 15 minuten
Prijs: €23,- per persoon
Benodigdheden: mobiele telefoon
Leeftijd: vanaf 13 jaar
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 10
Omschrijving: In deze workshop bekijk je de wereld alsof je er nog nooit geweest bent, met nieuwsgierigheid en aandacht. Door met het perspectief van respectievelijk een Reus / Mens / Muis te kijken verras je niet alleen de andere deelnemers maar ook jezelf!

Duur van de workshop: 2 uur
Prijs: €12,- per persoon
Leeftijd: vanaf 18 jaar
Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 12
Omschrijving: Kijken naar kunst en schrijven over wat je ziet. Tijdens een schrijfcafé in kunstgarage Franx word je uitgedaagd om op verschillende speelse manieren woorden te geven aan wat jij ziet en beleeft als je rondkijkt op de expositie. Je voelt wat de kunst bij jou oproept en daar schrijf je over. Niet in het wilde weg maar altijd aan de hand van concrete opdrachten. Wat je geschreven hebt lees je aan elkaar voor als je dat wilt. Het is geweldig om te ervaren hoe verschillend mensen kijken en hoe divers de reacties op een zelfde werk kunnen zijn. Zonder oordeel naar elkaar en jezelf luisteren is het doel. Ongeveer zoals een kind naar de wereld kijkt.

Duur van de workshop: 2 uur
Prijs: €23,- per persoon
Leeftijd: vanaf 16 jaar
Aantal deelnemers: minimaal 7, maximaal 10
Omschrijving: In deze workshop door ambachtelijk wolwerker Sandra leer je hoe je een stabiele draad maakt van wol en het basisprincipe van spinnen met een spintol.

Duur van de workshop: 2 uur
Prijs: €80,- per persoon
Leeftijd: vanaf 16 jaar
Aantal deelnemers: minimaal 4
Omschrijving: Wil je edelsmeden een keertje uitproberen of vind je het leuk om in één middag een sieraad te maken? Terwijl je zaagt, soldeert en versiert als een echte edelsmid leer je in korte tijd een ring, oorbellen of een hanger maken. Het is best even doorwerken om hem af te krijgen maar dan heb je wel een prachtig blijvende herinnering.

Duur van de workshop: 2 uur
Prijs: €30,- per persoon
Leeftijd: vanaf 15 jaar
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 12
Omschrijving: Sylvia helpt je met technische vaardigheden en geeft feedback tijdens het schilderen. De workshop schilderen staat voor samen delen, samen spelen, samen creëren en samen leren!

Duur van de workshop: 45 minuten
Prijs: €17,- per persoon
Leeftijd: vanaf 15 jaar
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 12
Omschrijving: Samen tekenen met Sylvia staat voor samen delen, samen spelen, samen creëren en samen leren! Maak met houtskool op papier een schets. De onderwerpen zullen we gezamenlijk uitkiezen. Het zal je verrassen hoe goed de resultaten in zo’n kort tijdsbestek zullen zijn!

Duur van de workshop: 1,5 tot 2 uur
Prijs: €50,- per persoon
Leeftijd: vanaf 18 jaar
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 10
Omschrijving: Ben je op zoek naar inspiratie om je huis op te fleuren? Wil je graag een gezellige sfeer creëren, maar weet je niet waar te beginnen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Irene van Studio Irene van Ophoven geeft de workshop ‘maak je interieur moodboard’. Tijdens deze workshop leer je  hoe je een moodboard kan maken voor je interieur. Je zal zien dat het maken van een moodboard niet alleen heel leuk is, maar ook een mooie manier is om je eigen stijl te ontdekken. Je gaat aan de slag met verschillende materialen en kleuren. Aan het einde van de workshop heb je een eigen moodboard om mee naar huis te nemen.

Duur van de workshop: 60-75 minuten
Prijs: €17,- per persoon
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 25
Omschrijving: De VTS-kunstkijktechniek biedt jong en oud een fijne manier om met én van elkaar te leren over kunst. Je wordt gestimuleerd jezelf en elkaar te bevragen over wat je voor je ziet, waarbij iedereen gehoord wordt, je naar elkaar luistert en begrip leert hebben voor elkaars zienswijze. Hierdoor ga je niet alleen de kunst maar zelfs de wereld om je heen met een frisse blik zien. Bij VTS gaat het niet om voorkennis over kunst, maar juist over hoe iedereen het persoonlijk beleeft, waarbij er geen goed of fout bestaat. Dit levert verrassende en verbindende gesprekken op.

Duur van de workshop: 1,5 uur
Prijs: €30,- per persoon
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 10
Omschrijving: Altijd al eens graffiti willen maken? Doe mee aan onze workshop en leer in 1,5 uur de basis van een goede graffiti te maken. Natuurlijk neem je je eigen kunstwerk mee naar huis!

Geen tijd of budget voor een uitgebreide workshop maar wel zin om samen iets kunstzinnigs te doen? Tegen een kleine vergoeding kan je een rondleiding krijgen langs de kunstwerken in onze exposities door kunsthistorica Asmara Kortenbroek.
Minimaal aantal deelnemers: 8, aanvragen via aanmelden@kunstgaragefranx.nl

Image

Nieuwsberichten

Image