Image
Yvonne da Silva
Deelnemer autonome kunst

Geïnspireerd door de intensiteit en kracht van natuurlijke pigmenten, legt Yvonne da Silva de vergankelijkheid vast van bloemen en planten door het verzamelen en extraheren van pigmenten. Zij hoopt hiermee hun vluchtige schoonheid te behouden en te eren. “Om pigment uit mineralen te zuiveren, (vermalen, zeven, filteren, en drogen, herhaalt dit proces zich opnieuw waarna ik het kan toepassen en kan draaien tot een verf.”
Zij maakt daarmee reeksen kleurstalen. Zij geeft hiermee die kleine, vluchtige momenten of indrukken weer die een eerbetoon vormen aan de tinten die ooit deze levende organismen sierden.
Haar opleiding autonome beeldende kunst bevatte het onderzoeksproject ‘Rendition of Impermanence’ (Vertolking van vergankelijkheid). Momenteel is zij bezig met het ontwikkelen van haar eigen beeldtaal.

www.yvonnedasilva.com

FRANX OVER YVONNE DA SILVA
De onlangs afgestudeerde Yvonne da Silva legt in haar kunst graag momenten vast aan de hand van planten en mineralen uit haar omgeving. Zo maakt ze onder meer kleurenstalen en collages. “Mijn kunst gaat over de natuur en hoe dichtbij de natuur we eigenlijk staan.”


Toveren

Yvonnes kunst komt voort uit haar onderzoeken en een praktijkproject. De bloem is daarin het leidende voorwerp in haar onderzoek, waarbij ze de kleuren probeert te extraheren. “Het is heel meditatief,” legt Yvonne uit. “De bloem wordt geplukt, gekookt, gezeefd, gedroogd en verpulverd tot pigment, wat bijzondere ontdekkingen en kennis oplevert, zoals de kleurintensiteit.” Het pigment doet ze vervolgens in een potje. Ondanks dat ze een vast stappenplan hanteert, wil dat niet zeggen dat de kleur er altijd zo makkelijk uit komt. Soms lost de kleur op of blijft de kleur niet dezelfde tint. “Het zijn allemaal chemische reacties. Dat vind ik heel interessant – het is een soort toveren.”

Vergankelijk

Als kunstenaar is ze op haar plek, al was het wel een zoektocht om daar te komen. Als kind sprak kunst haar aan, maar ze koos toch voor een lerarenopleiding. Na het Amsterdam Fashion Institute en het Grafisch Lyceum begon ze in 2016 bij de Willem de Kooning Academie. Drie jaar later werd haar moeder onverwachts ziek en kwam plotseling te overlijden. “In die periode heb ik mijn niche gevonden. Mijn werk wordt gedreven door een enorme intrinsieke motivatie, voortkomend uit een zeer persoonlijke vraag over het contact met mijn moeder, het overlijden van mijn moeder en hoe het heden en vergankelijkheid met elkaar verbonden zijn.”

De vergankelijkheid van de natuur en de waardering voor de kleine dingen komen dan ook terug in haar werk. “Op het moment dat mijn moeder geconfronteerd werd met haar eigen eindigheid, ging ze de kleine dingen heel erg waarderen. Ik hoop dat kijker ook die waardering krijgt voor dingen die nauwelijks opvallen.” Haar afstudeerwerk ‘Rendition of Impermanence’ (Vertolking van vergankelijkheid) is gebaseerd op een onderzoek over haar herbarium, kleur maken uit planten. Dit heeft ze vertaald naar kleurenstalen op houten blokken, die samen een geometrische kaart vormen met een eigen legenda. “Mijn afstudeerwerk is toch wel mijn kindje. Het is een levend werk; uiteindelijk zal het ook vergaan.”


Fijne plek

In 2023 is Yvonne afgestudeerd en deelnemer van Franx geworden. Via een workshop ‘Terug naar kind zijn’, gegeven door exposant Nadine Kroon, kwam ze in aanraking met kunstgarage Franx. “Dat ging over loslaten en dat was heel mooi.” Toen ze de expositieruimte zag hoopte ze er zelf wellicht ooit te exposeren. Een jaar later is haar afstudeerwerk en de ‘Colours of Scheveningen’ (Kleuren van Scheveningen) te zien bij de groepsexpositie Makersmomenten. “De sfeer is heel persoonlijk hier, vindt Yvonne. “Ook de betrokkenheid tussen de kunstenaars en deze plek is heel fijn.”

In de toekomst hoopt Yvonne dat ze een grote studio kan vinden. “Ik heb nu een schuurtje aan huis, maar ik zou graag groter willen werken.” Wat ze in de toekomst nog gaat maken, ligt voor haar helemaal open. “In ieder geval wil ik zeker werken met pigmenten, want dat vind ik heerlijk!”

Image

Nieuwsberichten

Image