Image
Wethouder Velzen geeft startsein Orange the World

Zoetermeer kleurt oranje de komende weken in strijd tegen geweld tegen vrouwen. Afgelopen vrijdag 25 november werd de aftrap gegeven voor Orange the World in Zoetermeer met een schrijfwandeling. Wethouder Bouke Velzen had de eer om het symbool voor geweld tegen vrouwen, het oranje handje, te spuiten bij kunstgarage Franx.

De Soroptimistclub Zoetermeer e.o., Gemeente Zoetermeer en kunstgarage Franx slaan de handen ineen voor deze campagne. Speciaal voor Orange the World zijn er twee routes met oranje handjes uitgezet naar Franx. De oranje handjes met de tekst ‘stop geweld tegen vrouwen’ laten de voorbijganger even bewust worden van wat voor een deel van de vrouwen en meisjes wereldwijd de dagelijkse praktijk is.

Onder leiding van Jannie van Maldegem konden mensen meelopen tijdens een schrijfwandeling. Een deel van de route werd gelopen en bij Spel en Meer schoof de groep aan tafel om te schrijven. “Ik geloof dat we allemaal rolmodellen zijn,” vertelt Jannie bij haar eerste opdracht, waarbij iedereen zichzelf mag voorstellen aan de hand van een naamgedicht. Vervolgens mocht iedereen schrijven over de kleur oranje en wat dat voor hen betekent. Enthousiast werd ieders werk voorgelezen en de mensen die voor het eerst een schrijfworkshop volgden waren verrast door hun eigen kunnen.

De wandeling eindigde bij kunstgarage Franx. Het laatste handje werd ter plekke gespoten door wethouder Velzen. “We zeggen voluit nee tegen geweld tegen vrouwen,” aldus Velzen. “We zijn hier bij kunstgarage Franx op een plek waar kunst, schrijven en actievoeren voor de periode van de campagne samenkomt. Er ontbreekt nu nog één handje en aan mij is gevraagd het laatste handje te zetten en dat doe ik met heel veel plezier.” Ook nam de wethouder de tijd om de expositie ‘Makersmomenten’ te bewonderen en de speciaal ingerichte hoek voor Orange the World. Samen met de soroptimisten sprak Velzen over het belang van deze actie in Zoetermeer.

Orange the World is een wereldwijde campagne van UN Women tegen geweld tegen vrouwen. Deze duurt van 25 november tot aan 10 december. Bij Franx zullen regelmatig soroptimisten aanwezig zijn om in gesprek te gaan met bezoekers over geweld tegen vrouwen. 

Image

Nieuwsberichten

Image