Image
Schrijven brengt nieuwe perspectieven onder woorden

Ook dit jaar keert het Schrijfavonturen Schrijfcafé weer terug naar kunstgarage Franx. Tijdens een inspirerende schrijfsessie onder leiding van Jannie van Maldegem van Schrijfavonturen zijn de deelnemers aan de slag gegaan met een aantal schrijfopdrachten. De expositie Changing Perspective bood een podium voor nieuwe teksten en verrassende inzichten.

Niet voor niets is Jannie met haar schrijfcafé onlangs genomineerd voor de Kunst- en Cultuurprijs Zoetermeer. Ze weet altijd de deelnemers aan te moedigen tot ‘schrijven vanuit je hart’, zoals ze dat zelf noemt. Nu mogen de schrijvers plaatsnemen in het kunstwerk ‘Time and again’ van kunstenaar Iede Reckman. Met de eerste opdrachten gaat iedereen even terug in de tijd. De vraag ‘wat had je graag op school willen leren?’ geeft uiteenlopende antwoorden, variërend van een andere taal, meer creatieve vaardigheden of voor jezelf opkomen. Vervolgens mogen deelnemers schrijven over hun veranderende perspectief: hoe hun wereld er vroeger uitzag en wat voor inzichten ze nu hebben. Wanneer de schrijvers één voor één hun geschreven tekst voorlezen, reageert de rest van de groep verrast en soms geraakt. “Zoveel levenswijsheid in één rondje!” geeft Jannie als compliment aan iedereen.

Dan worden de schriften even weggelegd en mogen de schrijvers in stilte door de expositie wandelen. Jannie moedigt aan om te kijken welk kunstwerk je aantrekt en welke juist niet, en dat even binnen te laten komen. Daarna gaan de deelnemers een paar minuten schrijven over datgene wat ze gezien en ervaren hebben. Tot slot laat Jannie hen tot de kern komen en schrijft iedereen op waar het voor hen echt over gaat. In tweetallen delen de deelnemers hun geschreven nieuwe perspectieven.

Het schrijfcafé vindt maandelijks plaats bij Franx. Het eerstvolgende schrijfcafé is op 24 maart van 11.00 tot 13.00 uur. Deelname is €10,- (exclusief koffie of thee) en kan ter plekke worden afgerekend. Aanmelden kan via Jannie: jannievanmaldegem@ziggo.nl of 06-37557355.

Foto’s: Marit Nikerk

Image

Nieuwsberichten

Image