Image
Nora van Klingeren
Deelnemer autonome kunst

Van wol en handgeschilderde en gezeefdrukte zijde maakt Nora van Klingeren wandkleden. De wandkleden bestaan uit vrij werk en werk in opdracht en variëren sterk in maat, van 30×40 cm tot samengestelde werken van vele tientallen m2.

Daarnaast maakt zij zijden sjaals. Alles is handwerk en alle werken zijn dan ook unica.

“Ik zoek in mijn werk graag naar combinaties van technieken. Het vervilten van wol in combinatie met zijde geeft structuur en diepte aan de kleden. In feite kan alles voor mij een inspiratiebron zijn, van steden tot landen, van natuur en seizoenen tot mensen en verbindingen en de laatste jaren vooral klimaatverandering.” Haar oorspronkelijke opleiding is architectuur. In de afgelopen jaren op textiel vlak aangevuld door diverse trainingen. Zij begon twintig jaar geleden met de verkenning van vilten. “Dat is een magisch proces: lossen, vezels, wol, zeep, water en beweging en je krijgt een doek met ook nog bijzondere eigenschappen. Van simpele sjaaltjes is dat uitgegroeid tot waar ik nu ben.”

www.noravanklingeren.nl

FRANX OVER NORA VAN KLINGEREN

Kunstenaar Nora van Klingeren maakt werken van textiel. Daarbij zijn vilten, zijde beschilderen en zeefdrukken technieken die veelvuldig terugkomen in haar wandkleden, sjaals en lijkwades. “Ik kan overal inspiratie vandaan halen. Dat gaat vanzelf.”

Met haar bouwkundige achtergrond is Nora eigenlijk toevallig in de kunsten beland. “Ik wilde een sokkenlijn voor mannen maken,” legt Nora uit. “Maar ik wist niets van textiel en ben een cursus vilten gaan volgen. Dat vond ik zo’n magisch proces. Met wat losse vezels wol, water, zeep en een beetje beweging krijg je een lap met fantastische eigenschappen.” De kunstzinnige herensokken heeft Nora nooit ontworpen. In plaats daarvan verdiepte ze zich in het vilten, zijde beschilderen en zeefdrukken om vervolgens sjaals en wandkleden te gaan maken.

Verhaal
Inspiratie kan Nora overal vandaan halen. Zo kwam ze acht jaar geleden in het mijnwerkersdorpje Chiatura in Georgië. “Dat ligt in een kloof, omringd door bergen. Daar hebben ze onder Russische bewind een enorm kabelnetwerk aangelegd. Toen heb ik een serie gemaakt over mijnwerkers en Russische avant-garde kunst. Deze serie kon je ophangen met een stalen frame, als een soort kabelbaan.” De laatste jaren vormt klimaatverandering een vaste bron van inspiratie voor haar wandkleden.
Bij haar wandkleden schrijft Nora altijd een stuk tekst erbij. “In principe mag iedereen er in zien wat ze willen zien, maar ik vertel wel graag mijn verhaal erbij. Ik hoop dat als iemand mijn werk koopt, dat ze dat willen horen.”

Persoonlijk
Naast haar vrije werk maakt Nora ook werken in opdracht. Dan komt ze bij de mensen thuis om te zien hoe hun huis eruit ziet, wat hun interesses zijn en waar het werk komt te hangen. Dit vormt voor haar een inspiratie, zodat het uiteindelijke werk echt past bij de kopers.
Nora maakt niet alleen wandkleden en sjaals: ook lijkwades behoren tot haar expertise. Het liefst maakt ze deze op aanvraag. Ze gaat in gesprek over het thema, kleurgebruik en andere wensen. Vervolgens maakt ze zowel een lijkwade als een bijpassende sjaal voor bij het hoofdeind. Het levert bijzondere verhalen op. “Zo kwam er een vrouw bij mij, wiens moeder blind was en binnen afzienbare tijd kwam te overlijden. Ik had toen een sjaal gemaakt met takken, vogeltjes en orchideeën erop. Als kleur had ik roze erin verwerkt. Dat vond die dochter heel fijn. Het bleek namelijk de laatste kleur te zijn die haar moeder kon zien.”

Franx
Als kunstenaar ziet ze er haar uitdaging in om te blijven vertellen over klimaatverandering. “Wellicht dat ik in de toekomst ook in de lezingensfeer terecht kan komen. Verder hoop ik in de toekomst mijn werk een paar slagen groter te maken.”
Sinds 2023 is Nora deelnemer bij kunstgarage Franx. In de groepsexpositie Makersmomenten exposeerde ze twee wandkleden en een aantal sjaals. “Ik ben altijd op zoek naar mooie plekken om mijn werk te tonen en Franx is zo’n plek!. Ik ben aangenaam verrast door de locatie en de professionaliteit van de organisatie. Hier wordt iets goeds gedaan.”

Image

Nieuwsberichten

Image