Image
Masoud Gharibi
Deelnemer autonome kunst

Masoud Gharibi (1954, Teheran-Iran), meldde zich In de jaren ’90 aan bij de kunstacademie Minerva in Groningen (afgestudeerd 1992, schilderen/grafiek).
Zijn schilderijen zijn vaak abstracte voorstellingen: oriëntaalse mystieke wereldbeelden verbonden met westerse schildermethoden. Dit verandert zijn werk in een globaal (werelds) landschap. “De kleuren in mijn werk geven de heiligheid van de onderwerpen weer, of beter gezegd: de onderwerpen verschijnen op het doek om hun heiligheid verder te ontwikkelen” legt Masoud uit. Daarin vindt men vaak Iraanse mythes en legendes terug.
Naast schilderen boetseerde hij portretten, vrouwfiguren en dieren. De bronzen resultaten staan vaak op sokkels, soms historische houten vondsten die hij schuurt en verfraait, geïnspireerd door Iraanse motieven, afbeeldingen en kleuren.

Masoud Gharibi illustreerde de Nederlandse roman ‘Het huis van de Moskee (2005), van zijn vriend Kader Abdolah. De tekeningen zijn in oriëntaalse stijl vervaardigd. En zoals Kader Abdolah zegt: “Hij schildert niet, hij lijst onze heimwee in.”

Masoud begeeft zich in de ‘rivier’ van de tijd, van het heden naar verleden en andersom. Zijn werk past in de rij van het postmodernisme.

Image

Nieuwsberichten

Image