Image
Kunstwerk Jaco Putker bij Franx

Franx heeft zijn eigen kunstwerk! Een hedendaagse en in het oog springende afbeelding die de historie van de locatie eert. Woensdag 1 december 2021 werd het werk onthuld door wethouder Robin Paalvast.

Het kunstwerk ‘Dirk Franx – portret van de uitvinder als jongeman’ van kunstenaar Jaco Putker is speciaal ontworpen voor deze plek, de Vlamingstraat 1 waar nu kunstgarage Franx is gevestigd.
Hier woonde en werkte Dirk Franx, een Zoetermeerse uitvinder.

Wethouder Paalvast bij het kunstwerk van Jaco Putker

Het kunstwerk is een ode aan de creativiteit, nieuwsgierigheid en speelsheid die kinderen, kunstenaars en uitvinders gemeen hebben.
Op het kunstwerk scheurt een jonge Dirk Franx over het ijs op een ijsslee, een van zijn uitvindingen. Achter het stuur zit Dirk als kind, kinderen belichamen de onbevangenheid en de nieuwsgierigheid. In de linker bovenhoek is een zweefvliegtuig afgebeeld, die Dirk Franx ook vervaardigde.
Putker maakte van zijn ontwerp een ets. Deze is groot afgedrukt op papier. Het werk is te zien op de muur tegenover de entree.

Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door de gemeente Zoetermeer en tot stand gekomen in samenwerking met kunstorganisatie Franx, de dochter van Dirk Franx en andere betrokkenen.

Image

Nieuwsberichten

Image