Image
Kunsttheaterproject over dementie maakt indruk 

Stel je voor: je krijgt de diagnose dementie. Hoe ga je daarmee om en wat voor impact heeft dat op je familie? In het weekend van 15 en 16 april bracht kunstgarage Franx in samenwerking met Greg & Baud Productions en fotograaf Remco Koers een intieme avond over dementie waar theater en kunst samenkwamen.

Bezoekers werden te midden van de exposities ‘Kom eens bij me binnen’ en ‘Everyman’ verwelkomd voor een toneelstuk ‘De keuze van McKenna’. De cast en crew van Greg & Baud Productions brachten het intrigerende verhaal over Laura McKenna, die lijdt aan dementie. In haar achteruitgang beseft ze ook dat ze controle wil houden over de rest van haar leven en haar levenseinde. Wanneer ze haar ingrijpende beslissing deelt met haar familie, bij wie ze inwoont, heeft dat een grote impact.

Aansluitend zag het publiek een fotografieproject van Remco Koers. Hij volgde jarenlang Guusje en haar zoon Tarek, vanaf het moment dat Guusje de diagnose Alzheimer heeft gekregen tot aan haar laatste fase in het verzorgingstehuis. In een donkere huiskamersetting werden foto’s van Remco getoond in combinatie met ingesproken verhalen van Tarek over zijn liefdevolle relatie met zijn moeder en de impact van dementie.

Het was een bijzonder weekend waar een belangrijk onderwerp stof gaf tot nadenken. Het publiek was zichtbaar geraakt. Een deel van de opbrengst van de voorstelling gaat naar Alzheimer Nederland.

Foto’s: Wim Soutendijk

Foto: Remco Koers

Image

Nieuwsberichten

Image