Image
Kunst van porselein

23.03.2024 t/m 26.05.2024
De feestelijke opening was zaterdag 23 maart 16:00 uur

In de expositie Kwetsbaar en fragiel, sterk en robuust – kunst van porselein draait het om de veelzijdigheid van porselein. Onder leiding van curator Piet Augustijn tonen elf kunstenaars een scala aan vazen, kommen, wandstukken en andere vormen van dit bijzondere keramiek bij kunstgarage Franx.

De bakermat van porselein ligt in het oude Chinese keizerrijk, waar het werd gebruikt bij de rituelen rond de voorouderverering en voor het opdienen van voedsel. Daarnaast wordt porselein gebruikt voor sculpturen en siervoorwerpen, zoals vazen en kandelaars. In Europa was porselein onbekend tot in de 13e eeuw. Ontdekkingsreiziger Marco Polo maakte er als een van de eerste Europeanen kennis mee.

Porselein is dun, glanzend en doorschijnend. Het wordt gemaakt van de kleisoort kaolien, kwarts en veldspaat, en gestookt op een hoge temperatuur. De Chinese stad Jingdezhen staat bekend als de porseleinstad van de wereld. Kunstenaars en keramisten uit de hele wereld werken daar regelmatig in de talrijke keramiekwerkplaatsen. Vrijwel alle kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling Kwetsbaar en fragiel, sterk en robuust – Kunst van porselein, hebben in deze belangrijke porseleinstad gewerkt.

Deelnemende kunstenaars: Wim Borst, Wilma Bosland, Marja Kennis, Lut Laleman, Thérèse Lebrun, Adriaan Rees, Beatrijs van Rheeden, Mariëtte van der Ven, Claire Verkoyen, Henk Wolvers en Yuk Kan Yeung.

Ontmoet de kunstenaars
Wil je meer weten over de achtergrondverhalen achter de kunstwerken of welke technieken de kunstenaars gebruiken? Regelmatig zijn de exposerende kunstenaars aanwezig tijdens Meet the Makers en andere activiteiten. Kijk voor het complete programma op onze activiteitenkalender.

Foto’s: Monique Kievits

Image

Nieuwsberichten

Image