Image
Kom eens bij me binnen | Mat van der Heijden en Albert Verkade

De expositie ‘Kom eens bij me binnen’ verwijst naar het werk ‘Afrika is boven’ dat Mat van der Heijden dit jaar speciaal voor mede-exposant Albert Verkade heeft gemaakt. Enerzijds is de collage-werkwijze van Mat duidelijk te herkennen, anderzijds vormen de pijlen en geometrische vormen een ode aan het handschrift van Albert. Het is gelijk een voorbeeld van hoe de kenmerkende werken van beide kunstenaars heel goed samengaan.

Vormentaal
De kunst van Albert Verkade kenmerkt zich door de geometrische vormentaal. Zijn signatuur is de pijl, die in menig werk van zijn jarenlange carrière als kunstenaar terug te vinden is. “Al jaren ben ik bezig met de vorm van een pijl,” vertelt Albert. Voor hem is het een symbool wat orde schept uit de dagelijkse dingen om ons heen. “Ik gebruik die vorm om mijn verhaal te vertellen. Dat gaat over dingen als yin en yang, onder en boven, confrontatie en chaos.” Hierdoor krijgen zijn kunstwerken een kenmerkend handschrift. albertverkade.nl

Experiment
Mat houdt ervan om als kunstenaar te experimenteren met verschillende materialen. Op papier werkt hij onder meer met potlood, aquarel en collage; zijn schilderwerk combineert hij met materialen als lappen stof en woldraden. Flarden van tekst en materialen vormen het startsein bij het maken van zijn schilderijen en werken op papier. In de expositie kan zijn werk een aanknopingspunt vormen voor de eigen ervaringen van bezoekers. “Dat er ergens op weg naar huis iets is blijven hangen waarmee mijn werk of een onderdeel daarvan aansluit bij iemands persoonlijke verhaal,” licht Mat toe.
matvanderheijden.nl

De expositie ‘Kom eens bij me binnen’ is te bezoeken in de periode 24.03.2023 – 07.05.2023.

Foto’s: Richard Jetten

Foto’s: Leo Jans

Image

Nieuwsberichten

Image