Image
Gelaagd Groen

In het seizoen waarin alles groeit en bloeit, brengt kunstgarage Franx de voorjaarsexpositie ‘Gelaagd Groen’. Vier kunstenaars laten elk op eigen wijze de veelzijdigheid van de natuur en het landschap zien.

Kunstenaar Anna J. van Stuijvenberg is gefascineerd door plekken waar mens en natuur met elkaar verweven zijn en maakt landschappen van vilt, tekeningen en grafiet. Meesterbinder Loesje van Herp maakt plantaardige installaties met zaden, aren, bladeren en wortels. Kunstenaar Carien Vugts toont de gelaagdheid van de natuur in papieren landschappen. Menno Hiele brengt technologie en natuur samen in kunstwerken van 3D-boomschors.

Deze verschillende technieken komen samen in Gelaagd Groen en vormen een intrigerend samenspel. Bezoek de expositie en maak een reis door een kunstzinnig landschap. In het nevenprogramma biedt Franx leuke en inspirerende workshops aan.

GELAAGD GROEN : 19 mei t/m 2 juli
Opening: 20 mei 16-18 uur met performance van Klaske Oenema (https://klaskeoenema.com/)
Let op: 20 mei is ook de Zoetermeerse Oldtimerdag in het historisch centrum, er zijn dan een aantal straten afgesloten.

Kunstenaars aanwezig bij Franx:
zaterdag 17 juni is Carien Vugts er van 11-17 uur
zaterdag 17 juni is Anna J. van Stuijvenberg er van 14-16 uur.

Anna J. van Stuijvenberg
Al 30 jaar maakt Anna J. van Stuijvenberg monumentaal werk en ‘site-specific installaties’. “Altijd is een plek in het landschap de aanleiding voor een werk,” vertelt Anna. “Bomen zijn altijd mijn concept, metafoor en vorm.” De mogelijkheden van een plek of landschap bepalen het uiterlijk van het kunstwerk, maar ook vaak het proces en de materiaalkeuze voor haar kunstzinnige installaties.
Het materiaal speelt een belangrijke rol in Anna’s werk. Ze tekent, knipt, snijdt, scheurt en frotteert – een wrijftechniek van potlood of krijt op papier waarbij de textuur van de ondergrond zichtbaar wordt. Soms gebruikt Anna papier puur als concepttekening, later als sjabloon en uiteindelijk in een gelaagd werk; een verstild landschap in de ruimte. Ze werkt veel met licht en schaduw. Ook vormt toeval vanaf het begin onderdeel van haar creatie: toeval in het vinden van de plek en hoe dit landschap haar inspireert, maar ook welke materialen ze tegenkomt en hoe deze een plek krijgen.
Met haar gelaagde, papieren en vilten site-specific installaties hoopt Anna de bezoeker een ervaring te bieden, waarbij het interpreteren van het landschap de verbeelding kan prikkelen.

https://annajvanstuijvenberg.nl

Carien Vugts
Motieven uit de natuur zijn de grootste inspiratiebron voor kunstenaar Carien Vugts. Bomen, de zon, vogels en insecten, maar ook een koe, duiken op in haar landschappen. “De sfeer van het geheel is enigszins feeëriek,“ vertelt Carien. “Heldere kleuren overheersen, er is veel licht maar toch weet je niet zeker of dat wat je ziet waar is.”
Sinds de eerste lockdown is haar werk veranderd, omdat ze zich tijdens de isolatie bewust werd van de veranderlijkheid en het onbestendige van alles om haar heen. “Dit ervaar je vooral in de natuur en daarmee uiteindelijk ook in jezelf. Het diepe bewust zijn van onze natuurlijke omgeving en het cyclische van elke dag spelen sindsdien een belangrijke rol in mijn werk.”

Het doorlopend panorama dat Carien exposeert is opgebouwd uit losse figuratieve tekeningassemblages, geknipt en gesneden uit gekleurd papier. Met haar precieze tekenstijl brengt ze op de vlakken meer details aan met potlood, kleurpotlood en wasco. De verschillende onderdelen zorgen samen voor een licht surrealistische wereld. Carien hoopt dat de kijker zich laat meevoeren en zich vervolgens overgeeft aan het betoverende landschap.

https://carienvugts.nl/

Menno Hiele
Menno Hiele is beeldend kunstenaar en maakt voor zijn werk gebruik van een grote verscheidenheid aan materialen. Tijdens de expositie ‘Gelaagd Groen’ brengt hij een eerbetoon aan ‘de gevallen boom’ en draait alles om bomen die zijn omgehakt of nog omgehakt worden. Het zijn vaak vergeten helden die een eerbetoon verdienen. “Ik heb ervoor gekozen om deze bomen te eren door middel van sculpturen voor aan de wand of als stand alone sculptuur”.
Zijn creaties zijn het resultaat van de combinatie van natuurlijke aspecten en menselijke technologie. “In mijn werk gebruik ik vaak planten en hout als natuurlijke elementen. Ik maak op de computer een 3D-model aan de hand van foto’s van boomschors. De hoogte en diepte pas ik digitaal aan en zo kan ik het werk modelleren tot de uiteindelijke vorm. De digitale sculptuur verdeel ik in plakken en daarna frees ik deze uit. Dan stapel ik de sculptuur laag voor laag op tot één geheel.”
De relatie tussen mens en natuur is voor Menno een inspiratiebron. Hij vindt het belangrijk een tegengeluid te geven aan de manier waarop de mens omgaat met natuur. Onze groene leefomgeving verdwijnt makkelijk uit ons dagelijks leven. Bekijk de expositie en herontdek de schoonheid van deze vergeten helden.

https://mennohiele.nl/

Loesje van Herp
In de expositie van Loesje van Herp worden bezoekers meegevoerd in een wereld van verwondering en bewondering voor de natuurlijke schoonheid van planten en bloemen.
Als meesterbinder weet Loesje met plantaardige materialen verhalen te vertellen die tot de verbeelding spreken en ons doen stilstaan bij de rijkdom om ons heen. Met zaden, aren, bladeren en wortels creëert Loesje kunstwerken die ons verleiden tot stilte en bezinning. Haar werk roept bevreemding op, maar tegelijkertijd opent het onze ogen voor de weelde die we vaak over het hoofd zien.
Met haar expertise weet ze de mooie en nuttige eigenschappen van bloemen en planten op een harmonieuze manier te combineren. Daarbij straalt ze een vrouwelijke zorgzaamheid uit. Hierdoor is haar werk een spanningsveld tussen het grootse gebaar en de kleine, verstilde handeling.
Haar kunstwerken stralen een betoverende schoonheid uit die juist ontstaat door de imperfecties die inherent zijn aan de natuur. De expositie van Loesje is dan ook een ode aan de schoonheid van onvolmaaktheid en een uitnodiging om stil te staan bij de pracht van de natuurlijke wereld om ons heen.
https://loesjevanherp.studio/

Foto’s: Catherine Terpstra

Image

Nieuwsberichten

Image