Image
Franx vormt decor voor schrijfworkshops

De Zoetermeerse Jannie van Maldegem van Schrijfavontuur.nl houdt regelmatig schrijfworkshops. En wat is er nou mooier om Franx als inspiratie te laten dienen? Na Jannie’s schrijfworkshop tijdens de expositie ‘Geworteld’ in Franx waren de deelnemers zo enthousiast dat Jannie vaker met haar schrijfgroep langskomt. Want, wie schrijft die blijft.

Op 19 augustus vond er een nieuwe schrijfsessie plaats in Franx, waarbij plezier voorop staat. “Dank dat jullie aan mijn feestje mee willen doen,” zegt Jannie tegen alle deelnemers. Na een kort voorstelrondje mogen de deelnemers aan de slag met de eerste opdracht: kies een vraag uit van een Pickwicktheezakje en schrijf je antwoord op. Wie heeft jou veel geleerd of aan welke speelshow zou je mee willen doen? Het zijn enkele vragen waar leuke antwoorden op komen.

De expositie ‘Design: a new generation’ vormt dit keer het decor voor de rest van de schrijfworkshop. Jannie neemt de groep mee naar het kunstwerk ‘De Keramiekkast’ van Maribel Beekman Hetharia. Aan de hand van opdrachten mogen de deelnemers schrijven over het servies wat ze zien in het kunstwerk, maar ook over hun eigen servies van hun jeugd en nu. Het resultaat draagt ieder aan de groep voor en dat levert mooie teksten op. Herinneringen aan vroeger servies wordt lachend met elkaar uitgewisseld.

Dan is het tijd om de rest van de expositie te verkennen. Iedere deelnemer mag een kunstwerk kiezen wat aantrekt, doet twijfelen of juist afstoot en daarover vijf minuten lang zonder schroom schrijven. Die teksten worden ook met elkaar gedeeld, wat tot herkenbare maar ook verrassende meningen leidt.

Als slot van schrijfsessie maken de deelnemers een aantal ‘leporello’. De een begint een zogeheten ‘elfje’ te schrijven (een poëtische tekst van elf woorden), waarna een ander daarop reageert met een ander elfje. De leporello’s worden onderling uitgewisseld en aangevuld. De resultaten worden in Franx opgehangen en mogen de volgende keer mee naar huis worden genomen.

Op 6 en 13 oktober organiseert Jannie weer een schrijfworkshop in kunstgarage Franx. De schrijfgroep is geschikt voor iedereen die schrijven leuk vindt en je kunt aansluiten wanneer je wilt. Deelname kost €10,- per sessie en koffie en thee is tegen een kleine vergoeding te verkrijgen. Wil je ook eens meedoen? Geef het door aan jannievanmaldegem@ziggo.nl of bel Jannie 06-37557355. Kijk voor meer informatie op schrijfavonturen.nl

Foto’s: Marit Nikerk

Image

Nieuwsberichten

Image