Image
Geworteld

Oogstrelende, onderzoekende en poëtische visies op flora

De bloemen- en plantenwereld: een onuitputtelijke inspiratiebron voor vele kunstenaars.
Ontdek de boeiende patronen van de wortels van ons ‘alledaags’ groen onder het aardoppervlak en de manier waarop kleine takjes en blaadjes worden beladen met persoonlijke symboliek.
Zie hoe een eeuwenoud ambacht tot op de dag van vandaag met minutieuze precisie in ere wordt gehouden en hoe bloemen en planten ook ingezet kunnen worden in de strijd om macht.

Kunstgarage Franx presenteert ‘Geworteld’, waarbij een breed scala aan reflecties op al dat groeit en bloeit centraal staat.


Exploded views

Expositie Egied Simons

Levend groen bij Franx. Egied Simons toont de wondere wereld van wortelgroei, vergroot het minuscule waterleven in onze eigen omgeving, laat ons zien wat er gebeurt als ons alledaagse groen ‘explodeert’ en meer!

Egied Simons is gefascineerd door de ervaring van ruimte. Hij werkt met de meest uiteenlopende materialen, zelfs met dat wat het meest fragiel en vluchtig lijkt. Franx vroeg hem om verder te experimenteren met zijn boeiende series.

Simons is gefascineerd door de plantenwortels. Welke strategie gebruikt de plant op zoek naar grip en voedsel, hoe grijpen de verschillende wortels van verschillende planten in elkaar? Wat voor chemische stoffen komen er in de grond vrij bij dit proces en hoe is de ondergrond een afspiegeling van de bovengrond? Met behulp van bijzondere groei-installaties maakt Simons de patronen en kleuren van wortelweefsels zichtbaar.

Egied experimenteert met leven materiaal, bekijkt wat er gebeurt wanneer dit materiaal zich ontwikkelt, leeft of… wordt platgedrukt. Omdat zijn installaties bestaan uit levend materiaal en zich blijven ontwikkelen gedurende de expositie, zal Simons regelmatig aanwezig zijn om zijn projecten te ‘voeden’.

De expositie EXPLODED VIEWS is te bezoeken vanaf 10 juni.

Website: www.egiedsimons.nl

Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door Stroom Den Haag en Second Hand HP


Expositie Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland

De bloemen- en plantenwereld is een onuitputtelijke inspiratiebron voor de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland.Bij botanisch tekenen en schilderen gaat het erom een plant zo correct mogelijk weer te geven, met aandacht voor de specifieke kenmerken die de plant van anderen onderscheidt. Dertig leden van de vereniging tonen een kleurrijke en veelzijdige mix aan bloemen en planten.

Botanisch tekenen kent een lange traditie, die teruggaat tot de eerste helft van de zestiende eeuw. In die tijd werden de botanische afbeeldingen vaak gebruikt in kruidenboeken voor medicinale doeleinden. Later werden de tekeningen en schilderingen ook gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden, bijvoorbeeld om nieuw ontdekte planten op een verantwoorde wijze vast te leggen.

De hedendaagse botanisch kunstenaar bouwt voort op deze traditie waarbij onderzoek, correcte weergave van het onderwerp en creativiteit in compositie en beeldtaal worden gecombineerd. In de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland zijn ruim tweehonderd leden verenigd met als doel deze waarden uit te dragen.

De expositie toont vele werken van hedendaagse botanisch kunstenaars, waarbij de schoonheid en kwaliteit van de afbeelding voorop staan. Bezoekers krijgen bovendien meer inzicht in de werkwijze van botanisch kunstenaars door demonstraties en workshops.

De expositie van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland is te bezoeken vanaf 10 juni.

www.botanischkunstenaarsnederland.nl


PROPAGANDA FLOWERS

Gluklya (Natalia Pershina-Yakimanskaya)

Propaganda Flowers is een serie van tekeningen die wordt aangevuld door verhalen die werden samengesteld naar aanleiding van interviews met mensen uit diverse landen. De verhalen gaan over de relatie tussen politiek en bloemen. Wist je bijvoorbeeld dat de Kimilsungia Orchidee vernoemd werd naar Kim Il-Sung de voormalig leider van Noord-Korea en het verhaal verteld over de herinneringen aan het socialisme?

Elke tekening raakt de ethische politieke kwesties. Het liefelijke symbolisme van de bloem wordt gecombineerd met prangende geopolitieke kwesties.

Kunstenaar Gluklya/Natalia Pershina-Yakimanskaya is van origine Russische; door de invasie op Oekraïne krijgt ‘Propaganda Flowers’ een nieuwe dimensie. volgens Gluklya kunnen bloemen functioneren als politieke symbolen en instrumenten voor propaganda binnen een sociaalgeografische context. Hun verspreiding en hun verbod in regio’s weerspiegelen zo de machtsverhoudingen van naties.

Website: www.gluklya.com


PUUR ANDERS

Miranda van Dijk

Miranda van Dijk van Puur Anders spiegelt de natuur aan haar binnenwereld. Bij Franx laat Miranda van Dijk haar bijzondere serie van planten van textiel zien. Ook toont zij een verhalende serie van plantencollages van textiel, waarbij iedere plant een (persoonlijke) symbolische waarde heeft.

“Ik zie mijn binnenwereld als een oneindige tuin waar zoveel te ontdekken is. In de tuin spiegelt de natuur de wereld, ons zijn, mijn leven, mijn emoties. Hier kan de natuur ongestoord groeien en kan ik mezelf zijn. Elke storm, elke zonnestraal, elke regenboog is bijzonder. Een mooi moment. Ik hoop mensen te inspireren anders te kijken. Puurder. Dieper te kijken naar het alledaagse van het leven met alle gevoelens en emoties die daarbij horen. Ik toon graag de liefde en schoonheid erachter. Dat doe ik door verhalen te vertellen en de natuur te gebruiken als een metafoor.”

Tijdens de expositieperiode zal Miranda van Dijk tevens een lezing over haar werk en een workshop verzorgen.

Website: www.puuranders.nl

Insta:puuranders

Image

Nieuwsberichten

Image