Image
EVERYMAN – Michel Verhoef

Wat ooit een karakter uit een toneelstuk in de Middeleeuwen (ELCKERLYC) was, leeft in onze tijd voort als de moderne mens en is geworden tot IEDEREEN die zijn leven leeft en goed wil doen, deugdzaam wil zijn, teneinde uiteindelijk iets na te laten en dan pas te sterven.
Deze IEDEREEN, de gewone mens, heeft net als destijds te maken met aspecten als deugd, vrienden, familie, kennis, bezit en schoonheid maar nu spelen ook individualisme en de geneugten van het leven een grote rol. De beste manier om EVERYMAN te treffen is om naar buiten te gaan, te reizen, op straat, in de openbare ruimte. Het vertier dat EVERYMAN bijvoorbeeld zoekt op de kermis of op het strand. Het gedrag van EVERYMAN over de landsgrenzen, in het verkeer of op het werk. Hoe gedraagt deze zich in een groep en welke emoties spelen een rol?

Deze aspecten worden gezocht en gevonden door straatfotograaf Michel Verhoef. In zijn beelden spelen EVERYMAN’s emoties een belangrijke rol. Deze emoties kunnen soms direct gericht zijn naar de beschouwer van het beeld, zoals bij ‘the Queen for a day’ maar zijn meestal indirect vanuit een interactie tussen mens-medemens of mens-omgeving. In een enkel beeld is EVERYMAN zelfs nog niet aanwezig of juist net vertrokken; maar het gevoel blijft.
Verhoef’s fotografie kan worden getypeerd als sociaal-psychologisch en is in uitwerking esthetisch gedreven. Hij zit liefst dicht op het onderwerp zonder zichzelf in de scene te mengen, om hierdoor het menselijk gedrag puur te laten zijn.

EVERYMAN’s gedrag is universeel en vaak ingetogen met een klein gebaar of met een oogopslag, een zogenaamde micro-emotie. Het gedrag kan ook groot zijn in een omgeving die nadrukkelijker aanwezig is in de achtergrond.

De gefotografeerde momenten roepen soms vragen op door een zekere gelaagdheid en zijn soms voor meerdere uitleg vatbaar. Zijn beelden zijn spontaan, in een split-second tot stand gekomen en nooit geënsceneerd. De momenten zijn zodanig gekozen dat het, in fotografisch vakjargon ‘beslissende momenten’ zijn geworden.

Michel Verhoef hoopt dat wij ook iets van onszelf kunnen herkennen in zijn foto’s van EVERYMAN en wil ons daarmee een spiegel voorhouden.

EVERYMAN is te bezoeken in de periode 17.03.2023 – 07.05.2023.

Michel Verhoef is op de volgende data van 12-16 uur bij zijn expositie aanwezig: 18 maart, 30 maart, 1 april, 15 april, 25 april en 4 mei.

Foto’s: Richard Jetten

Foto’s: Leo Jans

Image

Nieuwsberichten

Image