Image
Design: a new generation

Jonge makers bij Franx

Franx vindt het belangrijk om jonge makers een podium te bieden. De kunstorganisatie ondersteunt leerlingen van de HKU (Hogeschool der Kunsten Utrecht) daarom bij de realisatie van een expositie in de zomermaanden. De makers doen zo praktijkervaring op en worden in de gelegenheid gesteld hun ontwerpen te presenteren aan bezoekers van de kunstgarage.

De Zoetermeerse Charlotte Wagemaker is als kunstenaar betrokken bij Franx. Daarnaast is zij docent aan de HKU. Zij selecteerde een negental talentvolle studenten. Met de studenten en het team van Franx kwam de expositie ‘Design: a new generation’ tot stand.

Deelnemende makers zijn:
Maribel Beekman Hetharia, Minoesch Beeldstroo, Rutger Dam, Sanne Kaal, Nadine Kroon, Mandy Pietjouw, Zowa Rindt, Erik Sluijs, Bas de Wolf.

Design: a new generation is te zien van 30.07.2022 – 21.08.2022

Nadine Kroon
Nadine Kroon start na de zomer met haar derde jaar aan opleiding Product Design aan de HKU. Bij Franx exposeert zij haar boek ‘Terug naar kind zijn’, waarmee ze de kijker meeneemt naar de kindertijd. “Om even stil te staan in deze drukke tijd,” legt Nadine uit. “De tijd waarin er geen verwachtingen waren en niet iets goed of fout beoordeeld werd.” Wie graag zelf ook een meesterwerk maakt, kan meedoen met een van de workshops van Nadine. Aanmelden hiervoor kan via de website van Franx. Het resultaat hiervan wil ze aan de expositie toevoegen. “Het zal een interessante, aanraakbare warboel worden waarbij de nieuwsgierigheid geprikkeld wordt!”

Mandy Pietjouw
Mandy Pietjouw wil graag een verschil maken met ontwerpen en verbindt in haar expositie design met trauma. Momenteel studeert ze af aan de HKU met de studie Product Design. “Mijn ontwerpen zijn stoffelijke verwoordingen van het menselijk lichaam om mensen te laten realiseren dat verkrachting een besluit is van de verkrachter en niet de persoon die het overkomt,” vertelt Mandy over haar stoffen objecten. “Met Vulvair wil ik laten zien wat machtsmisbruik kan doen tijdens en na grensoverschrijdende situaties.” Ze hoopt dat bezoekers realiseren dat een besluit om iemand te betasten zonder toestemming veel sneller is genomen dan zou moeten. “Denk je dat je door dit werk meer over fysiek overschrijdend gedrag zou kunnen en willen praten?” vraagt ze de bezoeker. 

Erik Sluijs en Rutger Dam
Vernieuwing staat centraal bij de gipsen tegels van Erik Sluijs en Rutger Dam. Hoe kun je jezelf blijven verrassen terwijl je iets herhalend maakt? Die vraag ontstond toen zij vorig jaar afstudeerden aan de HKU en leidde tot een experiment aan tegels. “Wij vinden het enorm interessant om vormen, technieken en materialen op een steeds wisselende manier toe te passen, zodat er steeds andere resultaten uitkomen,” vertelt Erik. Hiermee hopen we mensen aan het denken te zetten en te fascineren, legt Rutger uit: “Ik probeer altijd werk te maken waar je langer naar moet kijken om te begrijpen hoe het gemaakt is.”

Zowa Rindt
‘The visible art of connecting’ is een onderzoek van Zowa Rindt, die in 2021 de opleiding Product Design afrondde aan de HKU. In zijn kunstwerken probeert hij materiaal met elkaar te verbinden zonder gebruik van lijm, spijkers of schroeven. Dat levert moderne alternatieven op die te zien zijn tijdens de expositie bij Franx. Toch blijft Zowa zijn werk ontwikkelen: “Het onderzoek wordt nu uitgewerkt naar bruikbare en functionele verbindingen waarmee grotere constructies of meubels gemaakt kunnen worden.”

Sanne Kaal
Laserglazing is een techniek die centraal staat in het keramiek van Sanne Kaal. De expositie van de student aan de HKU is dan ook een onderzoek naar een nieuwe manier van het glazuren van keramiek, namelijk door middel van een lasersnijder. Hiermee wordt de grens tussen het ambacht van keramiek en de technologie van de lasersnijder opgezocht. Sanne experimenteert met kleuren, instellingen en glazuren en dat levert een scala aan resultaten op, die te zien zijn bij Franx. “Laserglazing is een groeiend project,” stelt Sanne. “Op korte termijn wil ik dit project verder uitbreiden met meer onderzoek, meer experimenten en meer resultaten, 2D en 3D.

Minoesch Beeldstroo
Pelagi is een keramieken hanglamp van ontwerper Minoesch Beeldstroo, die met dit werk vorig jaar afstudeerde aan de opleiding Product Design aan de HKU. Als keramisch ontwerper vertrouwt ze blind op haar gevoelszintuigen en heeft ze een fascinatie voor schoonheid, kwetsbaarheid en de organische vormen van de natuur. De vormen van haar Pelagi zijn gegoten in een dun laagje porselein dat van binnen wordt opgelicht. “Hierdoor krijgt het object een verwonderde en kwetsbare dimensie,” legt Minoesch uit. “Waardoor het een verlangen wekt bij de toeschouwer om het aan te raken.”

Bas de Wolf
Modern, eigenwijs en duurzaam – zo kan het werk van Bas de Wolf goed omschreven worden. Bij Franx laat hij zijn afstudeerwerk van de HKU zien, waarbij natuur en moderne kunst perfect samengaan. De lamp past om de boom heen en groeit mee met de stam. Een speciale ‘fruit battery’ zorgt voor duurzame energie en verlicht de boom. Met zijn kunstwerk wil hij de gebruiker meer gemak bieden zoals bij veel moderne technologie, maar ook aansporen tot actie. “De lamp springt in het oog en trekt de aandacht. Ik wil er juist voor zorgen dat we bewegen, de natuur in gaan, mijn lamp aanzetten en kijken, nee zien, wat ze verlicht,” vertelt Bas.

Maribel Beekman Hetharia
Met haar afstudeerproject laat Maribel de kijker op een andere manier naar servies kijken. “Wat gebeurt er als je de functie ervan ontneemt? Wat blijft er dan nog over?” vraagt Maribel zich af. Het antwoord hierop mag de bezoeker zelf invullen tijdens de expositie bij Franx. Met haar werk gaat de HKU-student op zoek naar de grenzen tussen de schoonheid van kunst enerzijds en functionaliteit anderzijds. Na haar afstuderen hoopt ze zich nog meer te gaan specialiseren in keramiek en nieuwe materiaalcombinaties te vinden die niet zo voor de hand liggend zijn. “Ik wil mezelf blijven laten inspireren door toevalligheden in mijn omgeving”.

Image

Nieuwsberichten

Image