Image

Ook deelnemen?


Stichting Franx werkt met een deelnemersbestand van professioneel beeldend kunstenaars en ontwerpers. Zij komen in aanmerking voor solo- en/of groepsexposities (autonoom werk) of Makersprojecten en -presentaties (toegepast werk) en kunnen kunstprojecten ontwikkelen en uitvoeren in samenwerking met Franx.

Om de professionaliteit van het deelnemersbestand te waarborgen, vindt er een toetsing plaats alvorens geïnteresseerde kunstenaars en ontwerpers (toegepaste kunst) deelnemer kunnen worden.
De disciplines van toegepaste kunst waar wij ons op richten zijn: grafische- en industriële vormgeving, edelsmeden, documentaire- en product fotografie, textiel en keramiek (gebruiksvoorwerpen).

Ben je recent afgestudeerd (maar niet langer dan 1 jaar geleden) aan een Hogeschool / Academie voor Beeldende Kunsten en heb je je diploma behaald? Dan kom je in aanmerking om voor 2 jaar deelnemer te worden (zie het deelnemersformulier).

Toetsingscommissie
De toetsing wordt verricht door een onafhankelijke commissie, bestaande uit 3 externe deskundigen op het gebied van beeldende – en toegepaste kunst: Simone van den Heuvel, Maarten Schepers en het derde lid zal later dit jaar toetreden.

Beoordeling vindt plaats op basis van de volgende criteria:

1. Kwaliteit van het werk:
– eigen beeldtaal en visie
– zeggingskracht van het werk
– ontwikkeling van het oeuvre
– vakbeheersing (technisch/stilistisch)

2. Professionaliteit (scholing, opdrachten, exposities)

3. Presentatie (verzorging van het werk, beelddocumentatie)

4. Motivatie om deelnemer te worden van Franx

Het bindende advies zal leiden tot een rubricering:
– deelnemer voor twee of vier jaar
– deelnemer autonome of toegepaste kunst
– afgewezen als deelnemer 

Wat biedt Franx de deelnemer autonome kunst?
– digitale presentatie op de website van Franx, met link naar eigen website
– mogelijkheid tot een solo-expositie in de galerie
– mogelijkheid om werk te verkopen of opdrachten uit te voeren via Franx.

Wat biedt Franx de deelnemer toegepaste kunst?
– digitale presentatie op de website van Franx, met link naar eigen website
– de mogelijkheid werk via de Makerswinkel van Franx te verkopen en deelname aan de jaarlijkse Makerswinkel XL expositie.
De deelnemer toegepaste kunst kan alleen onder voorwaarden (bijvoorbeeld met een bepaalde selectie uit het oeuvre) in groepsexposities participeren.

Nieuwe toetsing
Was je afgewezen maar heb je ondertussen een opleiding gevolgd of heeft jouw werk een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt? Dan kun je na minimaal 1 jaar opnieuw een toetsing aanvragen om te bekijken of je op basis van deze ontwikkelingen in aanmerking komt voor het deelnemerschap. Dit geldt ook als je van deelnemer voor twee jaar wilt doorstromen naar deelnemer voor vier jaar, of als je als deelnemer ook getoetst wilt worden met werk van een andere discipline.

Na de twee of vier jaar deelnemerschap wordt een ieder opnieuw door Franx opgeroepen voor een toetsing.

Randvoorwaarden voor toetsing en deelnemerschap
Je komt in aanmerking voor deelnemerschap van Franx als je woonachtig bent in Nederland.

Procedure
De zittingen van de commissie vinden twee keer per jaar plaats en zijn niet openbaar. Het oordeel van de commissie is een bindend advies aan de directie. Binnen 10 werkdagen wordt de uitslag van de toetsing aan de beoogd deelnemer toegestuurd door de directie van Franx. Een negatieve uitslag wordt uiteraard gemotiveerd.

Ben je geïnteresseerd in het deelnemerschap? Vul dan via onderstaande link het aanmeldingsformulier in. Wanneer wij deze positief hebben beoordeeld word je uitgenodigd voor het eerstvolgende toetsingsmoment (bij voldoende plaats) en ontvang je alle praktische informatie rondom de toetsing.

De eerstvolgende toetsing vindt eind mei 2024 plaats.
Het deelnemersformulier moet dan uiterlijk 6 mei aangeleverd worden.

Download hier het deelnemersformulier

Image

Nieuwsberichten

Image