Image
De kunst van het schrijven

Kijken naar kunst en schrijven over wat je ziet. In het schrijfcafé wordt jouw schrijftalent uitgedaagd door middel van verschillende technieken om woorden te geven aan wat jij waarneemt en ervaart tijdens het bekijken van de expositie. Tijdens de schrijfworkshop van Jannie van Maldegem op 21 april draaide alles om schrijven. Met behulp van verschillende opdrachten gingen de deelnemers aan de slag met pen en papier. Omdat de exposities bij Kunstgarage Franx elke twee maanden veranderen, worden ook de opdrachten daarop aangepast.

Bij een van de opdrachten kregen de deelnemers vijf woorden. Met één woord er persoonlijk uitgelicht werd een tekst geschreven. Door naar de foto’s in de galerij te kijken ontstaat er een creatieve brei aan woorden op papier. De deelnemers krijgen inspiratie, glunderen bij het aanschouwen van de foto’s en schrijven vol passie. Het resultaat mag er zijn en wie wil kan zijn of haar stuk voorlezen aan de groep. Er is geen competitie, creativiteit en plezier staan voorop.

De galerij hangt vol met foto’s van straatfotograaf Michel Verhoef. Daarom heeft Jannie camera’s meegenomen. Oude camera’s met een retrolook en nieuwe toestellen. De opdracht is om een tekst te schrijven die in je opkomt als je alle camera’s ziet liggen. In tweetallen worden de persoonlijke verhalen aan elkaar voorgelezen, soms met humor en soms met meer ernst, altijd met passie geschreven.

Andere opdrachten zijn vrijer. Iedereen kiest bijvoorbeeld een foto die persoonlijk opvalt en begint met schrijven. Zeven zinnen, meer niet. Het is fascinerend om te zien hoe verschillend mensen kijken en hoe uiteenlopend de reacties op eenzelfde kunstwerk kunnen zijn. Tot slot schrijven de deelnemers een tekst voor een foto die als ‘World Press Photo 2023’ uitgekozen zou kunnen worden. In een paar zinnen weet iedereen een aankondiging van ‘de beste foto’ te schrijven.

Foto’s: Jasper Tuininga

Image

Nieuwsberichten

Image