Image
Arthur Bernard
Deelnemer autonome kunst

“Door mijn opleiding aan de Academie van Schone kunsten in mijn geboortestad Mechelen (niet afgemaakt) en jarenlange verblijf in Amerika ben ik altijd met kunst bezig geweest. In 1990 besloot ik autonoom kunstenaar te worden en had ik mijn eerste tentoonstelling. Vanaf het begin van het ‘internet’ heb ik gebruik gemaakt van deze mogelijkheid en kreeg ik expositie uitnodiging uit vele landen binnen Europa, U.S.A. en U.A.E.”

Arthur werkt graag met verschillende technieken zowel 2 als 3 dimensionaal, maar is vooral schilder. Bij het schilderen op canvas gebruikt hij acryl en werkt dit af met olieverf en pigmenten. Hij combineert graag abstracte en figuratieve elementen. Zijn voorkeur gaat uit naar Wabi Sabi (Japanse esthetische filosofie) om de schoonheid van imperfectie te benadrukken. Zo is er ruimte voor de kijker om zijn eigen verhaal toe te voegen. “Mijn nieuwe werken wil ik 2,5 dimensionaal maken. Ik benader het maken van assemblages op dezelfde manier zoals ik tweedimensionale werk maak; zij dienen dus ook als voorbeeld. Mijn vrijstaande sculpturen doen voor mij niet echt aan als zodanig, maar meer als opeenvolgende projecties van platte vormen, gelaagd om een 3 dimensionaal effect te creëren. Wanneer we het over ruimte hebben, bedoelen we meestal een volumineus concept, zoals een vat. Maar op dit ogenblik zoek ik meer naar oppervlakken.”

www.arthurbernard.com

FRANX OVER ARTHUR BERNARD

Kunstenaar Arthur Bernard groeide op in België, woont nu in Nederland en exposeerde in galeries over de hele wereld. Hij maakt zowel schilderijen als mixed media werken en laat zich graag verrassen door de interpretaties van de kijker. “Wat je er in ziet, maakt het jouw schilderij. Die participatie met de kijker is belangrijk.”

Zo lang als hij zich kan herinneren tekent Arthur al. “Toen ik een klein jochie was, kocht mijn vader een ezeltje en een doek voor mij,” vertelt hij. “Ik ben gaan tekenen en dat ben ik altijd blijven doen.” Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten en maakte in 1990 de stap om professioneel kunstenaar te worden, net toen het internet op kwam. “Daar had ik geluk mee want daar ben ik op ingehaakt. Zo ben ik de halve wereld over gereisd om te exposeren en verkocht ik meer kunstwerken via internet dan via de galerie.”

In de rij

Van Europa tot Singapore, Arabische Emiraten en de Verenigde Staten – de galeries waar Arthur heeft mogen exposeren zijn divers. Volgens de kunstenaar komt daar ook een beetje mazzel bij kijken. Zoals de expositie in Rotterdam die geopend werd door toenmalig burgemeester Bram Peper. “Mensen stonden in de rij om naar binnen te komen. Ze kwamen niet voor mij, maar dachten dat de expositie wel bijzonder zou zijn omdat de burgemeester er was,” lacht Arthur. In Los Angeles werd hij uitgenodigd door LA Arthouse en bleek de opening verricht te worden door Arnold Schwarzenegger.  “De halve filmwereld was aanwezig. Toen werden op één na al mijn schilderijen verkocht!”

Mooi, maar niet perfect

In zijn atelier in Lansingerland schildert Arthur het liefst met acrylverf, al maakt hij ook olieverfschilderijen. Naast zijn schilderijen maakt hij ook mixed media werken. “Ik raak geïnspireerd door de mooie dingen die ik zie,” zegt de kunstenaar. Dat kan kunst zijn, maar ook een gebouw of interieur als ik bij mensen thuis kom.” Al hoeft ‘mooi’ zeker niet perfect te betekenen. Arthur laat zich namelijk graag inspireren door Wabi Sabi, een Japanse filosofie die draait om de schoonheid van het imperfecte. Bijvoorbeeld een tweedehands kast in een modern interieur.

Als Arthur bezig is met een kunstwerk, ontstaan er nieuwe ideeën. “Als ik schilder, weet ik hoe mijn werk eruit moeten komen te zien. Maar ondertussen denk ik ‘als ik dit nou op deze manier doe’ en ben ik al mijn volgende kunstwerk aan het uitdenken.” Ondanks dat Arthur zelf met een duidelijke visie aan het werk gaat, is hij vooral gefascineerd in wat de kijker er vervolgens in ziet. “Het gaat er niet om wat ik bedoel, maar of jij er iets in ziet. Ik schilder lagen over elkaar heen en laat sommige elementen staan. Die geven aanleiding om daar een beeld van te vormen wat ik nog niet zag.”

Dynamisch

Als kunstenaar is Arthur verbonden aan Pulchri in Den Haag, Kadmium in Delft en sinds augustus 2023 ook aan Franx. Door een collega werd Arthur getipt om eens bij de kunstgarage te kijken. “Toen ik binnenstapte kreeg ik meteen een goed gevoel. Franx is dynamisch en durft dingen te doen die niet alledaags zijn. Dat vind ik bijzonder en daar wil ik graag bij horen.”

Inmiddels schildert Arthur minder intensief dan vroeger, maar hij kijkt nog steeds graag vooruit. Zo is hij bezig een groepsexpositie op te zetten met fotografen en schilders. “Ook hou ik me graag bezig met hoe we in de toekomst omgaan met ontwikkelingen, zoals artificial intelligence. Wat wordt er anders en waar moeten we als kunstenaar rekening mee houden?” Voor de komende jaren heeft Arthur nog genoeg inspiratie om te blijven schilderen. “Ik kan niet zonder, het is mijn leven.”

Image

Nieuwsberichten

Image