Image
Adnan Alloush | Lijden

Sinds kort kent kunstgarage Franx een nieuwe ‘bewoner’. De Syrische kunstenaar Adnan Alloush is als artist in residence regelmatig in de studio te vinden. Bij Franx toont hij zijn eerste expositie in Nederland.

De passie voor kunst begon al als kind: als tienjarige maakte hij kleine tekeningetjes naast zijn huiswerk. Inmiddels, 54 jaar later, heeft hij al veel mogen doen als professioneel kunstenaar. In Syrië had hij zijn eigen galerie en gaf hij les op universiteiten. Later begon hij een nieuw bestaan in de Emiraten, waar hij zich onder meer bezig hield met kalligrafie en liturgische kunst en les gaf op scholen. Vanwege de oorlog moest hij vluchten. Nu is hij statushouder in het COA in Zoetermeer en maakt hij nieuw werk. Sinds kort heeft Adnan een tijdelijke atelierruimte bij Franx om daar te werken aan zijn kunst. “Het is een goede plek,” zegt Adnan enthousiast in het Engels. “Nu werk ik aan grote canvassen, want ik heb nu de ruimte.”

Wie Adnan aan het werk ziet, ziet een gepassioneerd kunstenaar. “Wat ik zie in de wereld, neem ik op in mijn hoofd en teken ik,” vertelt Adnan. “Het geeft me ook de kans om de problemen van kinderen en families in Syrië te tekenen.” Dat gaat net zo vloeiend als hij het uitlegt. Over zijn ene werkt doet hij twee uur en over een ander werk een dag. “Ik werk heel snel,” zegt Adnan en hij lacht. “Maar ik ben ook niet meer nieuw in het vak, hè?”

Zijn tekeningen worden vanaf 26 augustus geëxposeerd in de galerij van Franx, waarin hij het werk van de afgelopen tien maanden laat zien. Daarin zullen diverse kleinere tekeningen en een aantal grotere canvassen te zien zijn, allemaal grotendeels in zwartwit. Sinds vijf jaar werkt hij vooral met zwart en wit, voorheen gebruikte hij meer kleur in zijn werk. “Kleur heeft ruimte nodig en kost ook meer geld,” vertelt Adnan eerlijk. “Vandaar deze keuze.”

Adnan kijkt enorm uit naar zijn eerste expositie in Nederland. Toch is hij als kunstenaar nooit uit gedroomd, want het volgende project in Nederland zit alweer in zijn hoofd. “Er komt een groot project aan, maar dat is nog een verrassing!” lacht hij. En hij heeft nog een wens: “Ik hoop beter Nederlands te leren spreken.” Voor nu kan het publiek tussen 26 augustus en 23 oktober zijn eerste expositie in Nederland bewonderen. Tegelijkertijd (vanaf 01.09) is ook de expositie ‘Strijdvaardig’ te bewonderen, over activisme in de fotografie. Kom langs tijdens de openingstijden van Franx.

Foto’s: Richard Jetten, Marco Zwinkels

Image

Nieuwsberichten

Image